Företaget

Vendig startades som en ingenjörsfirma 1979 med utveckling av bandavskrapare och försäljning av reservdelar till bandtransportörer.

Det stora genombrottet kom med skraporna Pontus® och Rasmus® på 80-talet.

I början på 90-talet förvärvades rättigheterna till SICAB-skrapan som senare ledde till utvecklingen av skrapserien Hampus®.

På 90-talet sluts avtal med Metso Tampere för leverans av skrapor till Nordberg-Lokomo mobilkrossar. Sedan dess har 10-tusentals skrapor och plogar levererats från Skara till Tampere och görs så än idag.

I slutet av 90-talets levereras de första skraporna till LKAB. Även detta blir en framgångssaga då LKAB numera har ca 400 Vendig-skrapor i drift i de olika gruvorna i Norr.

Under 2000-talet sker nyanställningar och stor tillväxt på exportmarknaden. Vendig har idag distributörer i 11-länder i Europa och direktförsäjning till flera andra länder på exportmarknaden.

2006 säljs företaget till JNL-Utveckling. Under deras ägande sker en stark utveckling och en fin tillväxt som tar bolaget till en ny nivå.

2011 förvärvar Lagercrantz Group 100% av aktierna i bolaget och är sedan dess ägare till Vendig AB.

De senaste åren har ett flertal nya egna produkter utvecklats i huset samtidigt som sortimentet på handselsprodukter har breddats och förfinats. Vendigs senaste bandavskrapare, Sirius 9900, är ett fint exempel på patenterad ingenjörskonst i samverkan med idén om enkelhet och effektivitet.

Flera viktiga avtal med stora kunder på den svenska markanden har skrivits vilket cementerar Vendig:s position som en ledande aktör i transportörkomponentsbranschen.

På exportsidan har ett avtal med en världsledande aktör tagit Vendig AB ut på nya marknader globalt.

Under räkenskapsåret 2016-2017 sökte sig fler kunder än någonsin till Vendig AB och året blev därför företagets bästa hittills när det gäller försäljning.

Företagspresentation (YouTube)

 • Om oss

  Vendig utvecklar och marknadsför transportörkomponenter till bulkhanteringsindustrin i Sverige och övriga Europa. Vendig levererar prisvärda produkter med hög kvalitet och med bästa servicegrad.

 • Lagercrantz

  Vendig AB ägs av Lagercrantz Group AB. Lagercrantz är en teknikkoncern som erbjuder värdeskapande teknik, med egna produkter och med produkter från ledande leverantörer.

 • Kontakta oss

  Adress: Smedstorpsgatan 10, Skara
  E-post: info@vendig.se
  Telefon: 0511-173 60

 • Följ oss

  Följ oss på Facebook
  Följ oss på Youtube